lördag 10 november 2007

Fiskbiffar med hembakat bröd



Jag har ätit så god mat nu ikväll att jag bara måste få berätta. Fiskbiffar i hembakat bröd, tunt skivad rödlök, sallad, tomat och romsås med mycket dill och citron.

Fiskbiffar
500 gram finhackad lax
500 gram finhackad vit fisk
3 äggulor
salt, peppar
persilja
1-2 tsk dijonsenap
en bit finhackad purjolök

Blanda allting och stek i lite smör eller olja. Räcker till runt tio biffar beroende på hur stora eller små man gör dom. Sen kan man såklart ha i både det ena och det andra om man är på det humöret (chili, spiskummin, kapris?).

Brödet
½ paket jäst
2½ dl fingervarmt vatten
2 portioner kall havregrynsgröt
2 fint rivna morötter
1 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
vetemjöl eller dinkelsikt tills degen släpper bunken

Lös jästen i vattnet. Blanda i gröt, morötter, salt. Arbeta in mjölet. Jäs runt en timme. Dela i 16 bitar. Rulla bollar och platta ut bröden. Pynta eventuellt med solroskärnor eller andra frön.
Grädda i 225 grader i 20-25 minuter.

Det här är favoritbrödet som funkar till allt, inte minst till fiskbiffar.

3 kommentarer:

Frida sa...

Mums! Fiskbiffar är en av mina favoriter! Lätt att göra, lätt att variera.

Nässelblom och choklad sa...

Verkar jättegott.Lyxigt med nybakat bröd till fiskbiffarna. Brödet borde dessutom passa i många sammanhang. Såg att du hade bakat karelska piroger tidigare. De är så goda. Ska försöka att ta mig tid och göra dem...

Viktoria sa...

Ser supergott och tjusigt ut! (Skriver ut receptet.)