Hoppade ett glädjeskutt i affären när jag såg lådan med svenska äpplen! Äntligen! Hjärtligt välkomna hem till mig sa jag. Ja tack gärna, sa Ingrid Marie.
Imorgon ska jag på utflykt till havet och en nybakt äppelkaka följer med i matsäckskorgen. Dock inte med Ingrid Marie. Smög in i trädgården hos en av morgondagens medresenärer. Tyckte det vore roligare att bjuda på kaka med äpplen från hans trädgård. Så nu är det kaka med pallade äpplen i, hoppsan!
Det här är mitt favoritrecept på äppelkaka. Den kräver minimalt med arbete, kakan svängs ihop på ett ögonblick. Sen ska den visserligen stå 40 minuter i ugnen, men jag lovar, den är värd att väntas på.
Äppelkaka
4dl vetemjöl
2 dl socker
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
2 dl mjölk
50 g margarin
3-4 äpplen
2 tsk kanel
2 tsk socker
Smält smöret. Blanda mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma. Tillsätt smöret och mjölken. Häll smeten i en smord, bröad form. Tryck ner skalade äppelklyftor i smeten och strö över socker och kanel.
Grädda i 40 minuter i 175 grader.
Mitt favoritäpple är nog Discovery. Har du någon favorit?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Jag gillar många av våra svenska äpplen, men är tyvärr lite dålig på alla namnen. Men de har så mycket mer smak än importerade äpplen. Äppelkaka är verkligen mums och en given efterrätt i sensommar och hösttid. Hoppas att utflykten blev trevlig!
Skicka en kommentar