söndag 2 september 2007

Födelsedagsmiddag

Födelsedagsmiddagen blev tillslut en salig men god blandning. Mat som blivit över från gårdagens jobbfest, där jag delvis stod i köket, varvades med egenrullade köttbullar och falaflar, mammans lingonsylt, hembakat grötbröd och lite annat smått och gott.

Tårtan har syster bakat och receptet har hängt med på flera kalas i år. Kakorna är Leilas cookies.

Hemkunskapsköttbullarna, 4 port
4 msk skorpsmulor
6 msk vatten
1 gul lök
300 gram köttfärs
4 krm salt
1 krm svartpeppar

Blanda vatten och ströbröd och låt stå en liten stund. Riv löken på rivjärn. Blanda alla ingredienser till en smidig smet. Rulla och stek köttbullarna.



Kvällens falafel, 25- 30 stycken
Falaflar och bönbiffar hemma hos oss brukar ha lite olika ingredienser från gång till gång beroende på vad som finns hemma i skafferiet. Försöken att steka falaflar och få dom snygga resulterar för mig oftast i ett dåligt humör. Ikväll rullade jag dom och la i en form i ugnen. Grill 225 grader tills dom fått lite hårdare yta, sen 175 grader tills det var dags att äta. Ugnen blir det definitivt nästa gång, så mycket mindre besvär!

2 burkar kikärtor
en rejäl näve bladpersilja
2 tsk spiskummin
1 tsk sambal oelek
en vitlöksklyfta
salt och svartpeppar

Skölj kikärtorna och mixa till en slät smet. Klipp i persilja och pressa i en vitlöksklyfta. Smaksätt med sambal oelek och kryddor. Smaka av så att falaflarna smakar tillräckligt! Rulla och lägg i ugnsform. Grädda på grillvärme 225 grader tills dom fått lite hårdare yta, sen 175 grader tills dom är ätklara.



Körsbärs och chokladtårta
Baka en chokladsockerkaka till tårtbotten. Dela i två delar och fyll tårtan med grädde och körsbärssylt eller marmelad. Bre grädde över tårtan och dekorerna med goda körsbär eller bigarråer.

Leilas chocolate chip cookies med apelsin och hasselnötter
Receptet kommer rakt av härifrån, tack så mycket! Det här är kakor i min smak och är det födelsedag så är det.

150 g mjukt smör
2 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
rivet skal av 1 apelsin
1 ägg
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
200 g mörk choklad 70%
100 g hasselnötter

Rosta hasselnötterna i cirka 10 minuter och gnugga bort det mesta av skalet i en torr handduk. Vispa smör, farinsocker, vaniljsocker, ingefära och rivet apelsinskal krämigt. Rör i ägget. Blanda mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten för hand. Hacka chokladen grovt och blanda den och hela hasselnötter i smeten. Klicka ut smeten med en matsked på bakplåtspapper och platta till klickarna lite. Grädda kakorna i mitten av ugnen, 180 grader, i cirka 10 minuter.

1 kommentar:

Anonym sa...

Falafels är ju så himla gott! Jag brukade köpa falafelmiz på Willys, något libanesiskt märke, men det verkar inte finnas längre. Måste testa ditt recept någon dag.