onsdag 26 september 2007

Onsdagssoppa, kronärtskocka och efterrätt

Menyn från igår...

Grönsakssoppa, 2 stora portioner
2-3 morötter
2-3 rödbetor
½ fänkål
en liten bit kålrot
8 dl grönsaksbuljong
½ lime
salt, peppar

Dela grönsakerna i små bitar och koka i buljongen i ungefär 10 minuter. Mixa soppan slät, smaka av med salt, peppar och limesaft.

Till soppan åt vi nybakat bröd och kronärtskoka. En kronärtskocka som slank med hem från affären häromdan, något som aldrig hänt förut. Visste inte riktigt vad jag skulle hitta på med en främling i köket, googlade och det slutade med att den hamnade i kastrullen och fick koka i saltat vatten i ungefär 40 minuter. Det var inte så tokigt med lite olja, lime och salt till, men nästa gång måste jag nog ha en bättre plan. Tips?
Kronärtskockan är vacker om inte annat.



Barnsligt god efterrätt? 2 personer
1 banan
några bitar mörk choklad
tandbetare

Skala och dela bananen i två lika stora delar, stick in tandpetare i ena änden. Frys bananhalvorna i 1-2 timmar. Doppa bananhalvorna i smält choklad. Om strössel, kokos eller liknande finns att tillgå, strö över litegrann, ät annars som den är.
Lite dagisvarning kanske.

1 kommentar:

Nässelblom och choklad sa...

Den här "bananglassen" brukar jag också göra. Vad gott det blir! Jag lärde mig det av en familj från Guatemala.